Potratna potica

Na slovenskem potratna potica nima tako dolge zgodovine, kot na primer, orehova potica. Vendar je v zadnjem času, vse bolj priljubljena, tudi med tistimi, ki niso ravno največji ljubitelji potic. Ta potica združuje vse tisto, kar cenimo pri dobrih pecivih. Potratna potica je prav posebna sladica, za katero bi na prvi pogled lahko rekli, da je bolj torta, kot pa potica. Sestavljajo jo namreč kvašeno testo, navadni biskvit, čokoladni biskvit ter orehov in skutin nadev. Vse te sestavine zagotavljajo sočnost in odlično prepletanje okusov. Človek ima občutek, da se kar sama topi v ustah. Zaradi vsega tega imaš občutek, da bi pojedel še kar kakšen kos. Za pripravo te potice res potrebuješ nekaj več sestavin. Tudi pri pripravi se moraš malo bolj potruditi, kot pri klasični potici. Ampak, ko jo enkrat poizkusiš, ti ni žal ne truda, ne denarja. Vsak cent je dobro naložen.

Potratna potica je izjemnega okusa, ker so tudi sestavine takšne, da mora biti kombinacija vsega tega, nič drugega, kot odlična. Če ste jo prav pripravili, mora biti zelo sočna, ravno prav sladka in ko jo prerežete na pol, mora dobro izgledati. Ima tudi to lastnost, da lahko pri pravilnem shranjevanju, zelo dolgo počaka. Pod enim pogojem seveda: da jo prej ne pojeste. No, ta del je pri nas malo problematičen, ker smo vsi njeni veliki ljubitelji. Pa na grobo poglejmo, kako se taka potica pripravi. Najprej naredimo kvašeno testo, kot za druge potice. Iz moke, kvasa, jajc, sladkorja naredimo voljno testo. Moramo ga dobro premesiti in pustiti da vzhaja. Medtem se lotimo priprave biskvitnega testa. Iz vseh sestavin pripravimo gladko, tekoče testo, ki ga vlijemo namaščen pekač. Pečemo ga na srednji temperaturi. Pečen biskvit mora biti zlato rjave barve. Še hitro k čokoladnemu testu. Prav tako vmešamo enake sestavine kot pri biskvitnem testu, s tem, da dodamo še malo kakava.

Med časom pečenja biskvitov, lahko pripravimo še orehov in skutin nadev. Zdaj pa še k zadnjemu dejanju pri pripravi te potice. Moramo jo še lepo zložiti. Tudi od tega je odvisno, kako lep bo končni izdelek. Saj veste, jemo najprej z očmi. Vzhajano testo lepo razvaljamo in ga položimo v namazan pekač. Izmenično na njega naložimo še ostale sestavine ter damo v pečico. Pečena potica mora biti zlato rjave barve. Potratna potica je res nekaj posebnega. Ljudem je najbolj všeč to, da tudi če je stara več dni je še vedno zelo sočna in enako okusna.

 

 

narocilo potice
pehtranova potica
potratna potica